Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní koncept ERM

Řízení rizik v sobě zahrnuje 4 základní fáze (různými směry a standardy mohou být rozděleny do více částí nebo jinak pojmenovány). Procesně se nicméně jedná o (1) identifikaci rizika, (2) kvantitativní a kvalitativní posouzení rizik, (3) prioritizace významu rizk a plánování adekvátní reakce a nakonec (4) monitoring.

V předchozích článcích jsem zmiňoval, že důležité je zejména rozšíření a osobní angažovanost všech členů organizace napříč celou strukturou. Větší organizace zřizují většinou specializované útvary pro řízení rizik, menší pověřují konkrétní členy svých orgánů dodatečnou agendou řízení rizik.

K bližšímu porozumění funkce systému je dobré nastolit shodu v základních procesech a odpovědnostech v podnikovém ERM konceptu.

Identitifikace rizik – management by se měl zasadit o rozpoznání všech možných rizik, které mohou ovlivnit úspěch společnosti dle předem definovaných cílů. Volí se přístup od  rizik s předpokládaným významem největších k nejmenším, od rizik týkajících se celé struktury k izolovaným (projektem, procesem nebo nebo úsekem). Je vhodné poznamenat, že cílem není mít seznam všech v univerzu myslitelných rizik, ale rizik, které reálně mohou zasáhnout provoz s určitou mírou rizika v určitém časovém horizontu. V rámci tohoto procesu je vhodné zapojit jednotlivé úrovně společnosti, aby se zajistila konzistence vnímání určitého rizika napříč organizací a jednotlivými funkčními organizačními prvky. V praxi se v této fázi osvědčují zejména brainstormingové nevelké skupiny složené zástupci různých útvarů napříč společností a hierarchií.

Kvalitativní a kvantitativní posouzení rizik – poté, kdy jsou identifikována rizika napříč organizací, je třeba přisoudit jim základní měřitelné parametry. Těmi je pravděpodobnost výskytu rizika a důsledek dopad rizika na organizaci (zejména to bývá náklad/ztráta).  Dle vlastní zkušenosti mohu říci, že v ČR se velká část literatury věnovaná řízení rizik věnuje zejména kvantitativním metodám, dovedeným mnohdy až absurdní matematické dokonalosti, bez jasné návaznosti na celý systém a vazby na každodenní rozhodování managementu (který většinou neocení složité a komplexní diagramy, ale spíše jednoduchou dvou až pěti dimenzionální škálu – např. High, Medium, Low). Zároveň je třeba si uvědomit, že řetěz je tak pevný, jak pevný je jeho nejslabší článek (tedy i komplexní modely obsahují pouhé lidské předpoklady, které se mohou lišit den ode dne, člověk od člověka), takže v mnoha případech bývá jednoduchá, až triviálně-intuitivní posouzení rizik nákladově a výkonově efektivnější (k metodám kvantifikace se zřejmě vrátím v některém z dalších článků).

Důležitým prvkem je posouzení vzájemné závislosti rizik (např. pokud se stane jedna riziková událost s jakou pravděpodobností bude následovat související druhá riziková událost).

Prioritizace rizik a plánování adekvátní reakce - zde je jednoduchý cíl, na základě posouzení rizik, seřadit rizika tak, aby management mohl rozhodnout, kterým je třeba věnovat větší pozornost, kterým menší, a která rizika popřípadě vyloučit z rozhodování. Zde management určuje, kterým rizikům bude přisouzena jaká rozhodovací a procesní priorita (prakticky nelze v krátkém časovém horizontu zohledňovat stovky možných rizik). Tedy cílem je vytvořit plán reakce na zjištěná rizika, eventuelně v některých případech vědomě některá rizika ponechat bez reakce.

Monitoring – reprezentuje pojetí rizika jejich možných dopadů do života společnosti. V současnosti v praxi převažuje periodické přehodnocení komplexních rizik (čtvrtletní nebo roční, zejména vzhledem k relativní časové náročnosti).  Zároveň se osvědčuje průběžné upřesňování vývoje jednotlivých dílčích rizik prostřednictvím rizikových korespondentů (majitelé odpovídajících procesů). Zajímavá a přínosná bývají posouzení rizik konkrétních procesů Vnitřním auditem, a jejich porovnání s hodnocením dle ERM procesu.

 

V jednoduchosti – ERM je provázaný proces, který se skládá z poměrně jednoduchých organizačních procesů. Úspěch, nebo naopak selhání systému spočívá v odpovídající provázanosti a synergickém efektu těchto procesů. Naprosto zbytečné je kvantifikovat rizika pomocí složitějších metod (např. Monte Carlo, Bayes apod.), pokud výstupy pro rozhodování budou managementu nesrozumitelné, případně mnohoznačné, eventuelně management při svém rozhodování nebude brát kvalitativně a kvantitativně prioritizovaná rizika v úvahu vůbec (fenomén „… to se nám nikdy nestane, Excel snese všechno…“).

Autor: Martin Němec | čtvrtek 15.7.2010 9:00 | karma článku: 4,81 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Martin Němec

Politizace olympiády je v plném proudu

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o možnosti startu ruských a běloruských závodníků. Ale dle některých „politicky smýšlejících“ to neměl dělat. Vždyť je třeba na to hledět politicky!

31.12.2023 v 14:54 | Karma: 26,55 | Přečteno: 597x | Politika

Martin Němec

V podvečer Izraelského protiútoku je svět rozpolcen

Veřejný prostor je zahlcen rozporuplností chystaného pozemního útoku Izraelské armády. Budou civilní oběti v hustě osídleném území? V situaci, kdy se nepřítel zcela cíleně a úmyslně za civilisty schovává?

17.10.2023 v 18:47 | Karma: 15,34 | Přečteno: 278x | Politika

Martin Němec

Vyprázdněné programy politiků volají po válkách

Podpora vhodně zvoleného válečného konfliktu jako nástroj domácí politiky? Jenom do té doby, dokud to voliči neprohlédnou, nakolik chtějí být figurkami ve hře druhých.

15.10.2023 v 9:01 | Karma: 15,01 | Přečteno: 333x | Společnost

Martin Němec

Jak uzdravit národ ze dne na den (66 letý dřevorubec plní normy)

MS Excel snese úplně vše, a přinejmenším jedno volební období se dá předstírat, že čísla dávají smysl. Test reálného života však dříve nebo později odhalí chybnou logiku.

6.2.2023 v 19:36 | Karma: 46,14 | Přečteno: 8194x | Politika

Martin Němec

„Nestřílejte, vždyť jsou tady lidé.“

„Nejlepší není ten kdo ve stu bitev stokrát zvítězil ale je nejlepší kdo cizí vojska pokořil bez bitvy Je vrcholem válečného umění potřít nepřítele důmyslem“ - Sun-c' ping fa, O VÁLEČNÉM UMĚNÍ

16.12.2022 v 7:53 | Karma: 22,35 | Přečteno: 485x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1079x
Ekonom.