Quo vadis, pluralitní demokracie?

4. 10. 2022 12:30:06
Je třeba se obávat narůstajícího tlaku na autocenzuru a pronásledování za jiný než "oficiální názor"? Přicházíme salámovou metodou o svobodu názoru a jeho nenásilného projevu?

Jak se zdá, na politické scéně zásadně přituhuje. První cenzurní zásahy máme za sebou (blokace webů, ke kterým se vlastně nikdo pořádně nehlásí) a nyní se chystá jakýsi "dohled nad názory" pracovníků státní a veřejné správy.

Na ministerstvu vnitra vznikají dokumenty, které říkají například toto „„Radikalizace pracovníků státní a veřejné správy představuje zásadní problém, který může ohrozit běžné fungování státu a jeho institucí, samospráv a dále urychlit rozpad společenské soudržnosti,“ viz. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-rakusanuv-tym-varuje-radikalizovat-se-mohou-i-zamestnanci-statu-215986

Ministr vnitra konstatuje, jak je nebezpečné, že všichni lidé nesdílí stejné nadšení, jako jeho strana, případně vláda na které se podílí. A to i přesto, že ještě nedávno na masových demonstracích protestoval proti vládě jiné (čímž naplňoval to, proti čemu by se nyní chtěl stavět – tedy nesouhlas s postupem vlády a systému). Co by sám sobě tehdy naordinoval (empatické vysvětlení, jaké navrhuje nyní jeho tým)?

Tedy nyní se tajné služby zaměří na státní a veřejné zaměstnance? Na koho poté?

Je třeba se obávat?

Zřejmě ano, ale nikoliv tzv. „radikalizovaných“ lidí, kteří většinou prostě jenom nesouhlasí s kroky současné vlády a nechtějí nést důsledky, které s sebou tyto kroky nesou.Tedy lidí kteří vyjádření svého nesouhlasu neplánují jakkoliv eskalovat mimo demokratické mantinely.

Je však třeba se obávat o pluralitní demokracii, svobodu slova a vlastní názor. Je třeba se obávat o to, že toto byl vždy první krok. Po kterém v minulosti následoval útlak, pronásledování a doba temna.

Připomeňme si obdobnou rétoriku – „samozřejmě pro dobro národa a bezpečnost státu“ z historie. Oba dva totalitní, naprosto zavrženíhodné systémy.

Marxisticko-leninský:

Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ

„Vnitřní nástup pravicových sil je úzce spojen s ideovými centry antikomunismu ve světě. Jejich dlouhodobé působení i metody ideologické diverze a různých psychologických operací byly cílevědomě zaměřeny na postupnou erozi všech základních hodnot socialismu v ČSSR a na upevnění vlivu revizionismu ve vnitřním organismu strany. Tyto centrály uskutečňovaly proti ČSSR společnou taktiku, využívajíce přitom jejího vnitřního oslabení, k němuž dochází v důsledku narůstání některých krizových jevů uvnitř KSČ.

Snahou těchto antikomunistických kruhů bylo oživovat zbytky buržoazních názorů, vyvolávat iluze o kapitalismu, rozvíjet nacionalismus a antisovětské nálady, zpochybňovat vedoucí úlohu strany i vedoucí postavení dělnické třídy, třídní pojetí revolučního boje a principy socialismu vůbec.

Na tento soustředěný, dobře organizovaný, koordinovaný a řízený útok vnitřních i vnějších revizionistických a pravicově oportunistických sil nebyla strana dostatečně připravena a vyzbrojena. Nebezpečí pronikání pravicového oportunismu a revizionismu bylo podceněno, v ideologické práci se projevovala nepřípustná defenzívnost a shovívavost. Slovy se sice často upozorňovalo na hrozbu ideologické diverze, ale konkrétní kroky nenásledovaly. Oslabila se výchova členů strany i ostatních pracujících v duchu marxismu-leninismu. Strana byla postupně ideologicky odzbrojována. Teoretická práce ve straně byla po léta zanedbávána a trpěla povrchními formalistickými přístupy k ideovému působení na členy strany. Dokonce takové teoretické instituce strany, jako Ústav dějin KSČ, Vysoká stranická škola, Ústav politických věd, už dávno před rokem 1968 byly aktivními nositeli mnohých revizionistických koncepcí. Na tomto stavu mají svůj podíl J. Hendrych a V. Koucký, kteří v uplynulém období za tento úsek stranické práce odpovídali. Nejvíc škod tu způsobil V. Slavík a Č. Císař, kteří pravicovému oportunismu otevřeli dokořán dveře.“

http://www.totalita.cz/txt/txt_pouceni.php

Nacistický:

Projev Reinharda Heydricha

Sídlo říšského protektora, Černínský palác, Praha, 2. října 1941

Za druhé je třeba pro nejbližší dobu války jasně Čechům ukázat: ať nás miluješ nebo ne, ať pomýšlíš na samostatný stát později nebo ne, důležité je, že přinejmenším teď uznáváš, že by to bylo pro tebe v tomto okamžiku jen škodlivé, kdybys vyvolal povstání anebo kladl odpor. To je taktika a linie, kterou, myslím, musíme v tomto okamžiku sledovat. Ty lidi nezískáme, to nechceme, a ani by se nám to nepodařilo. Budeme jen prakticky všem vysvětlovat - propagandou a opatřením atd. - docela jasně, že pro Čecha je reálně nejpříznivější, když v tomto okamžiku hodně pracuje, i když si tajně myslí, půjde-li to s říší přece jen dolů, pak budu mít opět svou svobodu. To nám může být ̇plně jedno; hlavní věc je, že je klidný, neboť my potřebujeme klid a ticho pro konečné získání tohoto prostoru. Základní linie musí být jasná, avšak i taktika musí být jasná, každý Němec, který tuto základní linii nemá, a základní linie může být jen nacionálně socialistická, musí pryč. Kdo v taktickém jednání s Čechy opět ustupuje, toho zde nepotřebujeme, takoví Němci zde nemají co pohledávat.

https://www.mzv.cz/file/198483/Microsoft_Word___HeydrichCesky.pdf

Autor: Martin Němec | úterý 4.10.2022 12:30 | karma článku: 21.54 | přečteno: 389x

Další články blogera

Martin Němec

Politizace olympiády je v plném proudu

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o možnosti startu ruských a běloruských závodníků. Ale dle některých „politicky smýšlejících“ to neměl dělat. Vždyť je třeba na to hledět politicky!

31.12.2023 v 14:54 | Karma článku: 26.44 | Přečteno: 592 |

Martin Němec

V podvečer Izraelského protiútoku je svět rozpolcen

Veřejný prostor je zahlcen rozporuplností chystaného pozemního útoku Izraelské armády. Budou civilní oběti v hustě osídleném území? V situaci, kdy se nepřítel zcela cíleně a úmyslně za civilisty schovává?

17.10.2023 v 18:47 | Karma článku: 15.34 | Přečteno: 278 |

Martin Němec

Vyprázdněné programy politiků volají po válkách

Podpora vhodně zvoleného válečného konfliktu jako nástroj domácí politiky? Jenom do té doby, dokud to voliči neprohlédnou, nakolik chtějí být figurkami ve hře druhých.

15.10.2023 v 9:01 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 333 |

Martin Němec

Jak uzdravit národ ze dne na den (66 letý dřevorubec plní normy)

MS Excel snese úplně vše, a přinejmenším jedno volební období se dá předstírat, že čísla dávají smysl. Test reálného života však dříve nebo později odhalí chybnou logiku.

6.2.2023 v 19:36 | Karma článku: 46.13 | Přečteno: 8194 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.20 | Přečteno: 276 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 686 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 403 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1174

Ekonom. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...