Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyprázdněné programy politiků volají po válkách

Podpora vhodně zvoleného válečného konfliktu jako nástroj domácí politiky? Jenom do té doby, dokud to voliči neprohlédnou, nakolik chtějí být figurkami ve hře druhých.

Posledních několik desetiletí náš svět zažívá absurditu podpory jakéhokoliv válčení. Když se objevily tvrzení, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení a že jeho vojáci vyndávají miminka z inkubátorů (což se později ukázalo být smyšlenkami, které sloužily jako záminka pro intervenci), veřejnost i administrativa poskytly podporu intervenci, což vedlo ke změně totalitního sekulárního státu na totalitní islámský stát a rozpadu státních institucí. Toto jsme chtěli?

A co teprve, když Rusko zabralo Krym a vyvrcholilo své ambice v regionu zabráním části ukrajinského území? No to už stojí za to to zlé Rusko trestat i za cenu likvidace vlastní ekonomiky a životní úrovně. Že to mu něco předcházelo není důležité. Kauzalita není důležitá, pouze okamžitý obrázek zachycený v ten „správný okamžik“. A tak z Ukrajiny vzlétaly „ruské rakety“, které padaly v Polsku, mnoho lidí korupcí zbohatlo a statisíce lidí umírá v bitvě, kterou nevyhrají (a proč vlastně?). A co by se stalo s 90% ruské populace na dotčeném území, i kdyby vyhráli? Ruská diktatura s prvky demokracie anebo Ukrajinská vláda oligarchů a jejich zkorumpovaných úředníků?  Těžká volba.

Nicméně dosud vše vypadalo dobře, protože se to nás vlastně nedotýkalo (vůbec). Pokud jsme sami nezvolili, že bychom měli trpět více a s většími náklady než ostatní, bylo to považováno za výhodné vysvětlení všeho. Za všemi problémy stojí Babiš nebo Putin. Ti, kteří chtějí vidět obrázky, mohli na ministerstvu vidět i vak na mrtvoly, do kterého jsme pohřbili i zbytky možné důstojnosti naší vlády.

Nicméně nevídaný nápor islámských bojovníků do Izraele a skutečný úmyslný útok na děti a civilisty způsobil zmatek nejen ve vědomí mnoha jednotlivců, ale i u naší vlády. Dokonce i na úrovni Evropské unie není zcela jasné, jak postupovat. Izrael je jediným státem na Blízkém východě, kde se skutečně uplatňují demokratické principy, právní stát, volby a vzdělání v širokém měřítku.

Izrael se však odvážně brání (podobně jako Ukrajina) a místo zamlčování vedlejších obětí, včetně civilistů (které, bohužel, zasáhly i boje ukrajinské armády v rámci válečných operací, podobně jako ruské síly), se tyto oběti Izraelských protiútoků pečlivě sledují, zdůrazňují a snažíme se vyčíslit, kolik dětí bylo zasaženo. S ohledem na husté osídlení oblasti, kde probíhají protiútoky, a neochotu obyvatel opustit tuto oblast během bojů, je dokonce velmi pravděpodobné, že brzy bude více přímých civilních obětí, než jich bylo na Ukrajině v důsledku ruské invaze. Ale jaký je tedy náš postoj k této situaci?

Naše vláda se zdá být nejistá ohledně podpory Izraele, zejména proto, že Piráti spolu s Evropskou unií více řeší situaci v Palestině.  EU dokonce plánuje další finanční injekce pro tuto oblast. Vlastně výmluva a zdůvodnění všeho od naší vlády - konflikt v třetí zemi, který se nás netýká, se nyní stává záhadnou záležitostí. Nyní někoho může napadnout i otázka, s kým Izrael vlastně bojuje a koho podporujeme. Na čí straně vlastně jsme? Jakože na straně Izraele, ale vlastně si tak nejsme úplně jisti? Tak raději nic moc…ale držíme palce.

Co se stane s plánem zásadní podpory Izraele na otevření velvyslanectví v Jeruzalémě? Zahanbeně šoupeme podrážkami?

A jaký je postoj voličů? Naše společnost je rozdělená, stejně jako naše vláda, což komplikuje i náš postoj k válce v Izraeli.

Války nejsou vedeny kvůli válkám, ale kvůli vítězství. Každá válka přináší oběti (i civilní), a proto by se mělo veškeré úsilí věnovat tomu, jak se válce vyhnout, pokud není ohroženo samotné fyzické přežití lidí v dané oblasti. Izrael je jednoznačně ohrožený cíleným zabíjením svých civilistů, kteří v nedávných útocích byli, dle dostupných informací, jedním z primárních cílů.

Pokud se vede válka o fyzické přežití konkrétních lidí, musí být vedena tak, aby vedla k vítězství, protože druhou volbou je smrt. 
Jestliže je však cizí válka jediným sjednocujícím prvkem nezúčastněného státu, je to smutná výpověď o voličích a společenském klimatu této země. A co teprve nyní, kdy není jednotná ani politická reprezentace - jak by měli ti druzí válčit?

Autor: Martin Němec | neděle 15.10.2023 9:01 | karma článku: 15,01 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Martin Němec

Politizace olympiády je v plném proudu

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o možnosti startu ruských a běloruských závodníků. Ale dle některých „politicky smýšlejících“ to neměl dělat. Vždyť je třeba na to hledět politicky!

31.12.2023 v 14:54 | Karma: 26,55 | Přečteno: 597x | Politika

Martin Němec

V podvečer Izraelského protiútoku je svět rozpolcen

Veřejný prostor je zahlcen rozporuplností chystaného pozemního útoku Izraelské armády. Budou civilní oběti v hustě osídleném území? V situaci, kdy se nepřítel zcela cíleně a úmyslně za civilisty schovává?

17.10.2023 v 18:47 | Karma: 15,34 | Přečteno: 278x | Politika

Martin Němec

Jak uzdravit národ ze dne na den (66 letý dřevorubec plní normy)

MS Excel snese úplně vše, a přinejmenším jedno volební období se dá předstírat, že čísla dávají smysl. Test reálného života však dříve nebo později odhalí chybnou logiku.

6.2.2023 v 19:36 | Karma: 46,14 | Přečteno: 8194x | Politika

Martin Němec

„Nestřílejte, vždyť jsou tady lidé.“

„Nejlepší není ten kdo ve stu bitev stokrát zvítězil ale je nejlepší kdo cizí vojska pokořil bez bitvy Je vrcholem válečného umění potřít nepřítele důmyslem“ - Sun-c' ping fa, O VÁLEČNÉM UMĚNÍ

16.12.2022 v 7:53 | Karma: 22,35 | Přečteno: 485x | Politika

Martin Němec

Žili jsme si fasádně dobře, ale na vnitřní dluh (EET byl signál)

Dnes se s velkou pompou oslavuje zrušení EET. Je to slaměný panák, který má odvést pozornost od skutečných problémů. Problémů, které vláda neřeší a ani řešit neumí.

25.11.2022 v 17:29 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1554x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1079x
Ekonom.